Case

Innovation i den danske vindenergisektor

Dansk udviklet robot skal sikre bæredygtighed, arbejdsmiljø og produktionsomkostninger i den grønne omstilling.


Dansk udviklet robot skal sikre bæredygtighed, arbejdsmiljø og produktionsomkostninger i den grønne omstilling.

Svejserobot virksomheden Uniwelco, har sammen med Bladt og Valmont fået 7 millioner kroner af Energiministeriet til at gøre vindmøller billigere ved at forøge brugen af svejserobotter. Ud over at gøre vindstrøm billigere vil det også forbedre arbejdsmiljøet og reducere den flaskehals, som veluddannede svejsere udgør.

Danske leverandører skal forblive konkurrencedygtige på det globale marked

Hvor mange store danske svejsearbejdspladser som f.eks. skibsværfter for længst er lukket ned, har Danmark stadig succes inden for svejsning af offshore fundamenter, vindmølletårne og andre store komponenter til vindindustrien. Hvis disse arbejdspladser skal forblive i Danmark, er det nødvendigt industrien forbliver på forkant af automatiseringen og robotiseringen.

Hvor mange andre svejseopgaver i dag løses rutinemæssigt af robotter, har de store komponenter til vindmøller vist sig at være meget svære at få robotter til at lave. For det første er det for kompliceret flytte de tons tunge vindmølledele til fastmonterede svejserobotter, og dertil kommer, at der f.eks. ikke er to mølletårne, som er helt ens - hvorfor robotten skal justere bevægelsen til hver enkelt svejsning. For at overkomme disse problemstillinger vil dette projekt bruge relativt små robotter, der til gengæld let kan flyttes hen til de store emner, der skal svejses sammen.

”Når nu emnerne er blevet så store, at de er for bøvlede at flytte rundt med - tænkte vi, at vi måtte lave en mere agil robot, der var let at flytte hen til emnerne ” fortæller direktøren for Uniwelco, Lars Jakobsen.

I forbindelse med projektet laver Uniwelco en helt ny måde at programmere robotterne på, så det både er hurtigt at lave et nyt program, og det samtidig sikres at svejsningen bliver perfekt tilpasset det enkelte komponent. Projektet vil bidrage til den fortsatte innovation i den danske vindenergisektor og hjælpe danske leverandører til at forblive konkurrencedygtige på det globale marked.

Produktion af vindenergi skal være mere bæredygtig

For at vindenergi kan betragtes som bæredygtig på alle måder, er det nødvendigt løbende at forbedre arbejdsforholdene og samtidig forbedre produktiviteten og reducere energiomkostningerne. Når svejsningerne bliver udført med en robot, forbedres alle de bæredygtige elementer idet man forbedrer arbejdsmiljø, opnår en produktivitetsstigning og et lavere strømforbrug.

"Vi ser et stort potentiale i at bruge kollaborative robotter i vindindustrien, ikke blot for at reducere produktionsomkostningerne, men også for at forbedre arbejdsforholdene for svejserne”, fortsætter Lars Jakobsen.

Siden danske Universal Robots introducerede deres collaborative robot, har denne type robotter vundet indpas inden for svejserobotter.

Uniwelco startede ud som et projekt i Svejsehuset A/S i 2017, og vundet IDA´s Industri 4.0 SMV-pris for deres robot. Virksomheden fokuserer på udviklingen af svejserobotter bygget omkring en Universal Robot-robotarm. Siden starten har Uniwelco leveret 100 svejserobotter. Kollaborative svejserobotter kræver ingen afskærmning og er nemme at programmere, hvilket gør det muligt for små smedeværksteder at automatisere deres produktion.

Similar posts

Få besked, så snart der er nyt her på bloggen

Vil du modtage nyheder om Uniwelco, friske kundecases og gode tips til kollaborativ robotsvejsning? Til meld dig her, så får du besked om de seneste nyheder.