Kurt Jensen Maskinfabriks nye svejserobot har overrasket | Uniwelco

Nu kan virksomheden udføre svejseopgaver billigere og vil formentlig anskaffe svejserobot nummer to.


Nu kan virksomheden udføre svejseopgaver billigere og vil formentlig anskaffe svejserobot nummer to.

Kurt Jensen Maskinfabrik har aldrig før haft en robot. Men da det fynske firma fik en stor ordre på et par tusinde ventilhuse hen over sommeren, blev det signalet til at købe en svejserobot. 

– Vi har snakket om at anskaffe en svejserobot i flere år, men vi har syntes, at det var dyrt. Indtil for et par år siden kostede det mindst 1 mio. kr., siger Tommy Jensen, indehaver og direktør for virksomheden.

Tommy Jensen valgte en RBCobot, som i store træk består af en UR-robot, et svejsebord og en svejsemaskine. Robotten landede på Fyn omkring 1. september. Den har kostet Kurt Jensen Maskinfabrik omkring ½ mio. kr.

 Vi havde en ide om, at svejserobotten kunne bruges til en lille del af vores opgaver. Men reelt kan en større del af vores ordrer svejses på robotten, siger konstruktør Jakob Larsen, som har arbejdet intensivt med den ny robot.

Det tager 20 minutter

Han viser, hvordan robotten kan programmeres hurtigt. Programmering foregår via UR-robottens styrepanel. Der skal bare rykkes lidt frem og tilbage på nogle pile, så har Jakob Larsen fastlagt svejsningens udgangsposition.

– Den dag, vi fik robotten, programmerede vi 20 minutter, så kunne vi svejse det første emne i første forsøg, siger Jakob Larsen. Det på trods af at ingen af medarbejderne havde forstand på robotprogrammering.

Robotten blev blandt andet købt ind til en opgave med et stort antal ventilhuse, som skal svejses fire steder. Medarbejderne var fra starten lidt skeptiske over, at der nu skulle en robot ind i huset.

– Vi nåede ikke at få robotten i hus, før vi skulle i gang med ventilhusene. Så smedene nåede at lave 250 ventilhuse manuelt. Da var de faktisk begyndt at glæde sig til at få robotten, griner Tommy Jensen.

"Vi kan jo bruge robotten.."

Nu er det ofte medarbejderne, der siger:

– Jamen, det her kan vi da bruge svejserobotten til. 

Så anvendelsesmulighederne bliver stadigt større.

Virksomheden eksperimenter blandt andet med at få svejst svejsekraver på rør med robotten. Det er en proces, som udføres tusinder af gange hvert år i virksomheden, og som det vil være fordelagtigt at automatisere.

– Vi arbejder med det, og jeg tror, at vi får det til at virke, siger Jakob Larsen.

Også til små ordrer 

Virksomheden har erfaret, at robotten også med fordel kan bruges til mindre ordrer.

– Det behøver ikke at være flere tusinde emner. Vi har faktisk haft ordrer på 50 emner, hvor det kunne svare sig at få lavet det på svejserobotten, siger Tommy Jensen.

– Robotten betyder, at vi kan tilbyde nogle billigere produkter, og samtidig kan vi tilbyde en højere ensartethed og endnu bedre kvalitet, siger Tommy Jensen.

– Det skal gå meget galt, hvis vi ikke anskaffer os en ekstra svejserobot inden for et par år, siger han.

Det fynske firma sætter pris på, at der er tale om en samarbejdende robot.

– Vi kan gå hen til robotten. Vi kan stå og sætte det næste emne op, mens robotten svejser. Vi kan arbejde sammen med den, siger Jakob Larsen

Similar posts

Få besked, så snart der er nyt her på bloggen

Vil du modtage nyheder om RO-Buddy, friske kundecases og gode tips til kollaborativ robotsvejsning? Til meld dig her, så får du besked om de seneste nyheder.